Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Pensant en el futur

leave a comment »

Ahir vaig comentar que potser  invertint en un fons d’inversió o un ETF referenciat a un índex de referència podríem obtenir la mateixa rendibilitat que el mercat i superior a la de molts fons d’inversió gestionats per analistes,  ja que ens estalviaríem les comissions excessives que cobren aquests fons i que no ens aporten ni millors rendiments ni menor risc.

                Avui he fet un parell de càlculs senzills amb el Excel:

Com podeu veure el Ibex-35 des de la seva cotització màxima ha caigut un 26,78% però per tornar a màxims ara cal que pugi un 36,58%.

Si avui invertim en un fons d’inversió o ETF referenciat al Ibex-35 i d’aquí 2 anys el Ibex-35 torna a tocar els màxims tindríem una rendibilitat anual del 18,29%. Des de el meu punt de vista pensar que en 2 anys el Ibex-35 torni a tocar màxims es una mica massa optimista tal i com estan les coses avui en dia on hi ha moltes incògnites sense resoldre (mercat immobiliari, crisis creditícia, atur, ….).  Jo faria els càlculs pensant que tardarà uns 4 anys (casi un cicle econòmic),  d’aquí 4 anys obtindríem una rendibilitat anual del 9,14% més dividends. Si la inflació es manté durant aquests 4 anys al voltant del 4%, molt difícil perquè esta molt per sobre del 2% desitjat pel Banc Central Europeu (BCE),  el nostre increment de poder adquisitiu anual estaria sobre el 5%. No esta gens malament, no ?

Però aquest món no es perfecte i ningú ens pot assegurar que d’aquí 4 anys el Ibex-35 tornarà a tocar els màxims del any 2007.

De totes maneres si el Ibex-35 tardés 9 anys en tocar els màxims el nostre rendiment anual seria del 4,06%. Si la inflació es mantingués en el 4% durant tots aquests anys, nosaltres no perdríem poder adquisitiu, inclús en guanyaríem si suméssim els dividends percebuts durant els 9 anys,  i el BCE hauria perdut tota la seva credibilitat.

Des de 1992 fins 2007 la mitjana de rendibilitat dels dividends del Ibex-35 ha estat del 3,4%. Aquest període inclou la bombolla de les ‘.com’, així que no em sembla agosarat pensar que en els propers 10 anys la rendibilitat mitjana dels dividends del Ibex-35 serà 3,4% aproximadament.   

Crec que amb aquestes dades i una fulla de càlcul podeu fer vosaltres mateixos uns quants càlculs per veure si us interessa invertir al Ibex-35.  Tot i que jo he fet servir el Ibex-35, podríeu fer els mateixos càlculs amb qualsevol altre índex si creieu que per exemple el mercat Europeu es comportarà millor que el Espanyol en els propers 9 anys.

Com ho veieu vosaltres?

Anuncis

Written by invercat

24 - Juliol - 2008 a 19:51

Arxivat a Inversió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: