Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Inversor defensiu segons Benjamin Graham

with one comment

En aquests moments de fortes caigudes de les borses a nivell mundial i especialment en el mercat continu Espanyol i el Ibex-35, crec que es un dels millors moments per fer una pausa i tornar als orígens dels criteris d’inversió. Crec que els criteris més clars, senzills i que funcionen a llarg termini son els que va definir Benjamin Graham l’any 1949, i que tant bé ha sabut aplicar el seu deixeble Warrent Buffet, en el llibre ‘El inversor Intel·ligent’.

A continuació exposaré els criteris, tant de qualitat com de quantitat que ha de complir una empresa, per un inversor defensiu tal i com venen explicats en el llibre de Benjamin Graham.

 1. Dimensió adequada de la empresa: Un mínim de 100 milions EUR en ventes per una empresa industrial o no menys de 50 milions EUR en actiu total en cas de concessionàries de serveis i subministres públics

   Aquest criteri serveix per filtrar totes les petites i mitjanes empreses. Potser a dia d¡avui aquests imports mínims haurien de ser més elevats.

2. Estat financer sòlid: En empreses industrials el actiu circulant ha de ser el doble que el passiu circulant, a més a més el deute a llarg termini ha de ser menor que el actiu circulant net. En el cas de concessionàries el deute no hauria de ser superior al capital social.

Aquest criteri pretén evitar les empreses massa endeutades o amb problemes de finançament.

3. Beneficis Estables: Tenir un benefici d’explotació en cada un dels 10 últims anys.

Aquest criteri pretén evitar les empreses que hagin tingut alguna xacra de dèficit en els últims deu anys.

4. Historial de dividends: La empres ha d’haver pagat dividend de manera ininterrompuda durant els últims 20 anys.

Aquest criteri vol evitar les empreses que no tenen un llarg historial de pagament de dividends

5. Creixement de beneficis: El benefici per acció s’ha d’haver incrementat un mínim d’un terç en els últims 3 anys. Però el càlcul s’ha de fer amb la mitjana dels tres anys al principi i al final del període.

Aquest criteri pretén evitar aquelles empreses que han tingut un increment de beneficis puntualment en un dels últims exercicis.

6. PER moderat: El PER no hauria de ser superior a 15

Aquest criteri pretén evitar que es pagui massa per una empresa.

7. Rati moderat de preu a actius: El preu actual no hauria de ser més gran que 1,5 vegades el valor contable.

Aquest criteri també pretén evitar que es pagui massa per una empresa però analitzat des de el punt de vista del patrimoni de la empresa. 

Aquests son els criteris exposats d’una manera molt simplificada.  Aquests criteris son molts restrictius perquè el que es pretén es realitzar una inversió amb un marge de seguretat bastant elevat que no es perdran diners, encara que sempre hi ha el risc de perdre diners en borsa, i que a llarg termini serà una bona inversió. Recomano a totes aquelles persones interessades en la inversió en ‘valor’ que es llegeixin el llibre ‘El inversor Intel·ligent’ de Benjamin Graham.

Segur que després de les últimes correccions en el mercat podem trobar un parell d’empreses que compleixen aquests requisits.

Anuncis

Written by invercat

30 - Setembre - 2008 a 17:42

Arxivat a Inversió

Una resposta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Great Article. Graham is considered the first proponent of Value Investing, and I am a great fan of Benjamin Graham myself, I follow most of his rules, I started a site on value investing. The site mainly screens out Low PE, Low PB, High Divident Yeild. Low PB+ High Div etc.. for the India markets. I really appreciate the effort you have put in your blog. Best Wishes.

    Equity School

    18 - Setembre - 2009 at 2:41


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: