Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

El proper (gran?) negoci dels bancs

with 3 comments

Durant els últims 3 anys tots els bancs i caixes van començar a vendre les seves empreses immobiliàries perquè ja van preveure amb temps que la crisi immobiliària a Espanya estava a punt d’esclatar. La crisi ja ha esclatat. Degut a les restriccions dels crèdits i uns crèdits concedits lleugerament a les empreses immobiliàries ara es troben amb la necessitat forçosa de passar a ser accionistes d’unes empreses immobiliàries que no poden pagar els crèdits concedits pels bancs.

El govern espanyol esta acabant de desenvolupar un nou vehicle d’inversió:  Socimi (Societats Cotitzades de inversió immobiliària). Aquestes societats pagaran un impost de societats de 18%, bastant menor  que qualsevol empresa 30%. Amb aquesta mesura el govern pretén dinamitzar el lloguer de pisos. Les Socimi hauran de cotitzar en mercats regulats.

Un cop presentades les dades, em sembla que el proper (gran ? ) negoci del sector bancari esta clar quin serà, no ? La meva opinió es que durant els propers mesos els bancs es continuaran veient forçats a quedar-se amb pisos i empreses immobiliàries que no pagaran els crèdits concedits per ells. Paral·lelament el govern s’afanyarà a legislar les Socimi. Un cop totes les lleis regulatòries estiguin fetes, els bancs ( o amics afins) crearan una o varies Socimi que comprarà tota la cartera de pisos que s’hauran vistos forçats a quedar-se els bancs. Com que les Socimi han de cotitzar el mercats regulats, les trauran a borsa a un preu elevat i ajudats per una magnifica campanya publicitària ajudada per l’estat i una forta xarxa de sucursals bancàries. Vendran a milers de particulars el concepte que son empreses molt segures perquè el 85% dels seus ingressos venen del lloguer de pisos, ho vendran com si els inquilins fossin estrelles de Hollywood,  i que han de repartir el 90% dels dividends als accionistes. Per tant es un negoci molt segur, bla, bla, bla….. Per tant, finalment qui acabarà pagant els deutes que no han pagat Sacyr, Habitat, Metrovacesa, etc…. tornaran a ser els particulars que es fiaran del seu director de sucursal bancària. Una altre vegada els bancs es trobaran en el dilema entre vendre el producte que necessita el seu client o el producte que ha de vendre per cobrar el seu ‘bonus’, i tothom vol cobrar el seu ‘bonus’, no ?

Aquesta es la meva visió de com acabarà finalment les relacions entre la banca i el sector immobiliari. Un cop tancat aquest episodi amarg per la banca, es tornaran a dedicar als seus negocis bancaris tradicionals, fins la propera bombolla.

I sinó, que penseu vosaltres que faran els bancs i caixes amb tota la quantitat de pisos que s’estan veient forçats a quedar-se ?

Anuncis

Written by invercat

9 - Desembre - 2008 a 6:18

Arxivat a Economia, Inversió

3 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Estoy totalmente de acuerdo 😉
  Había leído noticias sueltas sobre el tema y también creí que ese sería el destino de todo …

  santi

  9 - Desembre - 2008 at 18:22

 2. Molt ben vist, té molta lògica el que dius.

  Quan al 2006 tots els bancs es van desfer de les seves immobiliàries i van concedir préstecs als mateixos compradors, aquests mateixos bancs ja sabien que molt probablement aquestes immobiliàries compradores no podrien fer front als préstecs en un futur.

  Per tant, crec que els mateixos bancs tenien un pla B dissenyat per si s’havien de quedar amb els pisos.

  Sembla que el pla B ja comença a sortir a la llum…

  Borsaholic

  9 - Desembre - 2008 at 23:29

 3. […] Totes les Caixes han menor o major mesura han comprat immobles dels seus morosos i estan estudiant el nou projecte de societats cotitzades d’inversió col·lectiva (SOCIMI). Aquestes societats ja us vaig comentar que ho veia com el seu nou gran negoci dels bancs i caixes. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: