Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

El risc d’invertir en borses i productes financers exteriors

with 5 comments

Una dada sorprenent en la estafa del gestor d’inversions Bernard L. Madoff es que una gran part del capital era d’inversors europeus i asiàtics. En la crisis subprime va passar exactament el mateix, el producte financer ‘contaminat’ es genera a Estats Units però els qui es veuen més afectats no son els nord americans sinó que son els europeus i asiàtics.

Això m’ha fet pensar en lo complicat que es fer el seguiment de les nostres inversions, sobretot crec que es compleix una llei exponencial que diria: com més lluny els països on inverteixes més difícil obtenir tota la informació de la empresa o empreses en les que inverteixes. Per tant, al mancar informació, augmentes moltíssim el risc en la teva inversió. 

Sóc del parer que si un mateix vol fer la gestió de part del seu patrimoni cal que escolli empreses que conegui molt bé, que siguin molt properes i que tingui accés d’una manera fàcil i ràpida a tota la informació de les empreses.  Per aconseguir això nosaltres estaríem limitats a les empreses Espanyoles.  

Per molt que Internet ens fa accessible a molta informació externa no es suficient per fer un seguiment de les nostres inversions exteriors:

 • 1. No podem saber el que pensa la gent de la empresa en la que volem invertir si aquesta no es troba en el nostre país o si esta assentada en el nostre país però la seva xifra de negoci es irrellevant en la seva compta de resultats, la opinió en el nostre país es irrellevant, el que importa es el que pensen els consumidors que aporten més volum a la xifra de negoci de la empresa.
 • 2. Tampoc podem visitar les botigues ( si ven al detall) o els serveis que ven, per tal de tenir una sensació de com son els treballadors de la empresa en la qual volem invertir.

Si estàs interessat en invertir en empreses americanes,  russes, xineses , …. la millor opció es o be que inverteixis en un índex del país o un índex sectorial del país que t’interessa o bé que inverteixis mitjançant un fons d’inversió on uns professionals faran el seguiment diari de les empreses. Tot i així, ja hem vist últimament que hi ha molts professionals de la inversió que realment no saben el que es porten entre mans, la següent vinyeta de Trenta-i-Deu expressa molt gràficament l’opinió de molts petits inversors.

Si la nostra cartera d’inversió exterior l’ha de gestionar un fons d’inversió, aleshores es crucial escollir el millor gestor. Aquest gestor ha de ser nacional o be del país on volem invertir ? Aquest es un altre gran dilema. Si escollim un gestor nacional, podem estar segurs que tindrem tota la informació necessària per fer un seguiment constant sobre el nostre gestor, però per contra es molt possible que el nostre gestor al ser nacional no tingui accés a tota la informació de les empreses del país on inverteixi ( només cal pensar en el cas Madoff i la crisis subprime). Per contra si el nostre gestor resideix en el país on volem invertir, disposarà de tota la informació necessària per fer el seguiment de les empreses del país on inverteix, però per contra nosaltres no disposarem de tota la informació necessària per fer el seguiment del nostre gestor. Es un gran dilema. Quina es la millor opció ? Jo prefereixo escollir un gestor nacional perquè ser que tindré molta més informació disponible del gestor i de que està fent amb el fons que gestiona. A més a més podré atendre a les conferencies anuals que farà el meu gestor amb tots els partícips i podré escoltar la seva filosofia d’inversió e inclús preguntar-li per inversions concretes que han fet.  

Que en penseu vosaltres de ….

           … els particulars que volen gestionar les seves inversions millor que només gestionin empreses nacionals ?

           … per invertir al exterior millor un gestor nacional o extern ?

Anuncis

Written by invercat

17 - Desembre - 2008 a 6:16

Arxivat a Inversió

5 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. És veritat que quan un inverteix en un producte exterior, un no té tanta informació de l’empresa i del pais a nivell econòmic com de la informació que es pot obtenir d’una empresa nacional. El dia a dia de viure en un país almenys et fa creure que tens molta informació.

  Tot i això, no sé si invertint en productes nacionals estem més segurs, qui va entrar en un fons immobiliari nacional en el 2006 (segurament producte estrella d’aquella època), doncs avui deu està maleint al seu gestor.

  Des del meu punt de vista, el més complicat és com elegir el gestor, com saber la qualitat en un gestor? Com saber si les seves rendibilitats passades són les correctes pel nivell de risc que agafa?

  A part, a nivell nacional crec que deuen existeixen productes nacionals tan perillosos i difícils d’entendre com els CDO d’Estats Units.

  Borsaholic

  17 - Desembre - 2008 at 12:02

 2. T´escric el mateix que a tots el altres:

  m´agradaria que fesis un post parlant d´un nova iniciativa que s´ha possat en marxa per igualar l´impost de successions i donacions amb la resta de comunitatas autonomiques.Jo ja ho he fet amb el meu blog.

  http://www.putabolsa.es/?p=1181

  http://trentaideu.wordpress.com/2008/12/17/adeheriu-vos-hi-prou-impostos-de-successio-a-catalunya/

  i aquesta és la iniciativa a donar a coneixer:

  http://noimpostsuccessions.forocatalan.com/forum.htm

  Moltes gracies.Jo vaig descubrir la iniciativa ahir al programa del Matins de TV3 de Josep Cuni.

  T´adjunto video programa Josep Cuni del Matins de Tv3:
  http://www.tv3.cat/videos/913359

  putabolsa

  17 - Desembre - 2008 at 13:13

 3. Per cert Invercat, realment tenies raó sobre que els bancs centrals i governs prendran les mesures que fagin falta per tal de no entrar en deflació, ahir mateix es va veure amb la retallada històrica de tipus als Estats Units.

  Tot i això, esgarrifa veure la situació actual de l’economia mundial, no tinc clar que sigui fàcil aconseguir una reactivació de l’economia a mig termini.

  Borsaholic

  17 - Desembre - 2008 at 16:07

 4. Encantat putabolsa, necessito uns dies per estudiar el tema i valorar aquesta nova iniciativa.

  invercat

  17 - Desembre - 2008 at 20:29

 5. Borsaholic: Estic totalment d’acord amb tu que es molt difícil escollir un bon gestor i saber que no pren grans riscos, o que la relació risc-rendibilitat es la correcta, però com a mínim a nivell nacional sabem que estan obligats per llei a diversificar i no tenir més d’un percentatge invertit en una sola empresa. Jo desconec si els fons americans que inverteixen a Amèrica també tenen aquesta legislació. Un altre aspecte molt important i que no vaig comentar en l’escrit son les diferents normes comptables de cada país, jo tinc petits coneixements de la comptabilitat Espanyola però desconec la Francesa, l’Americana, etc… Així que si agafo les comptes anuals d’una empresa Francesa realment no la ser llegir correctament, i això fa que estigui prenen un risc molt més gran si la inversió la faig jo. Se suposa que el meu gestor si que ha de tenir aquests coneixements perquè es el seu ofici (però això es la teoria).

  invercat

  17 - Desembre - 2008 at 20:46


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: