Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Lliçons de l’any 2008

with one comment

L’any 2008 passarà a la historia com el pitjor de la borsa Espanyola. Crec convenient fer una llista de les lliçons que hauríem hagut d’aprendre d’aquest any 2008.

 • 1. Mai comprar en màxims històrics d’un índex o d’una acció: Sempre que he comprat accions quan l’acció estava en els seus màxims històrics o el índex estava en màxims històrics, he perdut diners o m’he quedat atrapat en la inversió. Aquest any 2008 em va passar en un parell d’accions, que tot i tenir uns fonamentals molt atractius i unes previsions fantàstiques han resultat ser un desastre d’inversió
 • 2. El que passa a EEUU tard o d’hora ens afectarà a nosaltres: Això es el que ha succeït amb la crisis subprime i la immobiliària
 • 3. Les recomanacions de les empreses que cotitzen en borsa per part de institucions financeres i altres experts financers no son neutrals: Estan influïdes pels seus propis interessos i per tant només volen vendre un producte per cobrar la seva comissió, aquesta comissió es el seu negoci. Excepte casos molt puntuals les valoracions d’aquests ‘gurus’ no son fiables per estar influenciades en el seu ‘bonus’ o salari, el millor que podem fer a l’hora d’invertir en una empresa es analitzar nosaltres mateixos aquesta empresa i llegir els blocs de persones desinteressades que han expressat la seva opinió fonamental o tècnica sobre l’empresa.
 • 4. La macroeconomia marca l’evolució de la borsa: Es cert que el anàlisis tècnic ens pot anticipar el moviment de la borsa, però això es cert sempre i quan les dades fonamentals de l’empresa o el país no variïn. Qui defineix la direcció de les borses es la macroeconomia del país. I en una empresa en particular, apart de la macroeconomia també li afecta si compleix el seu pla estratègic o no.
 • 5. Quan tothom sap que existeix una bombolla i aquesta ha d’explotar, al final explotarà: Tothom sabia que a Espanya hi havia una bombolla immobiliària i que havia d’explotar, la crisis ‘subprime’ només a fet que accelerar aquesta explosió. La lliçó que jo en trec es que si sabem que en un país hi ha una gran bombolla, millor desinvertir en aquell país, perquè quan exploti afectarà a tota l’economia. L’inversor que va vendre totes les accions al final de l’any 2006 i es va perdre el increment del 7% de la borsa Espanyola el 2007 i ha vist com la borsa ha caigut un 40% el 2008, va ser el més prudent e intelligent de tots els inversors. Serem nosaltres aquest inversor intelligent en la propera bombolla que es formi o continuarem sen igual de cobdiciosos ?
 • 6. La borsa sempre pot caure més del que ha caigut: Després de veure caure la borsa més d’un 20% pensava que la borsa no podia caure més i que lo pitjor ja havia passat, però com sempre la borsa ens supera i ha caigut més d’un 40%. La borsa sempre pot caure més del que nosaltres pensem, més del que pensen els analistes fonamentals i tècnics i més del que ens agradaria. En temps de turbulències millor esperar la fi de les turbulències.
 • 7. El Índex VIX ha sigut el gran protagonista de l’any 2008: Segurament molt poca gent coneixia aquest índex però sens dubte tots els mitjans de comunicació, tant econòmica com generals, han fet referència a ell per explicar el sentiment del mercat. Molts inversors particulars a partir d’ara abans de fer una inversió consultaran aquests índex per prendre el pols del mercat abans de invertir.
 • 8. Els diners no invertits son un gran tresor: Segurament molts de nosaltres ens hem penedit de no haver guardat un terç dels nostres diners dedicats a la inversió en dipòsits o altres productes molt líquids i sense riscs. Ja que si ara disposem d’aquests diners sabem que podrem fer unes grans inversions que ens compensaran i de molt les pèrdues que hem obtingut amb la resta de la cartera. Lliçó, i crec que de les més importants, tenir sempre entre un 10% i un 20% en liquides per tal d’aprofitar les grans oportunitats que ens ofereix el mercat contínuament.

Aquestes son les lliçons més importants que jo he aprés aquest any 2008, espero que vosaltres exposeu les que heu après vosaltres.

Anuncis

Written by invercat

6 - gener - 2009 a 6:22

Arxivat a Economia, Inversió

Una resposta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Una de les coses que he après aquest 2008 és que s’ha comprovat que hi ha una línia molt fina entre la confiança i la desconfiança.

  I estem veient que sense confiança el sistema capitalista es mostra molt fràgil, tant com per fer caure les més grans entitats financeres nacionals, europees i de l’altra banda de l’atlàntic.

  En aquest 2009 haurem de comprovar si aquesta gran desconfiança creada aquest 2008 tenia una base real o existia una exageració en el sentiment.

  Borsaholic

  6 - gener - 2009 at 11:59


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: