Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Introducció a l’economia: J.K. Galbraith

with 3 comments

Fa un parell de dies m’he començat a llegir el llibre ‘Introducció a l’economia’ de J.K. Galbraith i Nicole Salinger. La veritat que porto llegides unes cinquanta pàgines i trobo que es un llibre excel·lent i molt amè de llegir per tothom, el conceptes estan explicats d’una manera molt planera i entenedora, no cal ser economista per entendre el diàleg que mantenen Salinger i Galbraith.

Amb les poques pàgines que he llegit ja he trobat algunes frases genials que m’agradaria compartir amb vosaltres per reflexionar-hi.

 Parlant de la importància del Producte Nacional Brut (PNB) Galbraith diu:

“Una ciudad bien cuidada cuyos parques sean arreglados y cuyas calles se distingan por su limpieza y seguridad puede tener una incidencia menor en el PNB que una ciudad que carezca de todas estas cualidades pero en la que la industria y el comercio sean más activos. …”

Llegir aquesta frase en aquesta època de crisi i amb les previsions de reducció del PNB Espanyol durant l’any 2009, et fa recordar que el increment del PNB es molt important però que no ho es tot. Tenir uns parcs nets i viure en una ciutat segura potser no fan incrementar el PNB però sens dubte ens fa incrementar moltíssim el nostre benestar social. Jo sacrifico amb molt de gust algunes dècimes del PNB si això implica augmentar el meu benestar social.

Un altre punt molt interessant que he llegit:

Nicole Salinger diu:  “La persistencia de la inflación acompañada del paro es seguramente el problema mayor de nuestra época, el problema de casi todos los países. Algunos economistas anglosajones lo llaman stagflation. ¿Cuáles son sus causas?”

J.K.Galbraith respon:  “Hemos hablado de cambio. Debemos darnos cuenta de que las condiciones de base de la vida económica han cambiado y de que las ideas que debían interpretar esta evolución se han quedado anticuadas. …..”

La pregunta de Salinger es la mateixa preocupació que tenen tots els governs avui dia, amb la diferencia que el llibre es dels anys 70, fa més de 30 anys i el problema més gran es el mateix.

La resposta de Galbraith, de fa 30 anys, es la mateixa que podem escoltar avui dia de molts economistes i polítics. Sembla que la roda va girant i sempre tenim els mateixos problemes, sempre ens acaba superant  la vida econòmica i les idees queden antiquades. Ironies de la vida.

Anuncis

Written by invercat

9 - gener - 2009 a 6:31

Arxivat a Economia

3 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. EL PIB i PNB són uns indicadors bons per conéixer la riquesa d’un pais, però una de les mancances d’aquests indicadors és que no contabilitza totes les variables del concepte denominat “qualitat de vida”.

  Segurament variables com habitatges espaciosos i confortables, bons restaurants, oferta àmplia d’ofertes d’oci hi són representades dins del PIB o PNB. Però altres com les que menciona Galbraith, nivell de delincuència, congestions de trànsit, contaminació ambiental o la netedat d’una ciutat malauradament no estan comptabilitzades en aquests indicadors.

  Borsaholic

  9 - gener - 2009 at 12:51

 2. Borsaholic, el que dius es precisament el que comenta Galbraith en el seu llibre. Gràcies per les matitzacions.

  invercat

  9 - gener - 2009 at 16:15

 3. […] un comentari » Com us vaig comentar en aquest escrit anterior, m’estic llegint el llibre ‘Introducció a l’economia’ de J.K. Galbraith i […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: