Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Que son els CDS (Credit Default Swaps) ?

with 2 comments

Els diaris estan publicant que els inversors consideren més arriscat invertir en deute espanyol que invertir en deute d’empreses com Telefónica, el banc BBVA o inclús el banc Santander. Per explicar-ho ens diuen que el CDS del Regne d’Espanya es més alt que el de les empreses citades. Per això vull exposar que es el CDS,  l’abreviació anglesa de Credit Default Swaps.

Els CDS son contractes que s’utilitzen per assegurar els risc de solvència d’un emissor de deute.  El comprador de CDS es vol protegir d’un impagament.

Per exemple, si jo com inversor he comprat deute de Telefónica, obligacions que ven ella mateixa per tal de finançar les seves inversions empresarials, per un import de 100.000Eur i em dona un tipus d’interès del 5% anual, percebre 5.000Eur any d’interessos.   Però potser abans que acabi l’any, o el venciment del deute, Telefónica va fallida i jo em quedo sense el meu 5% anual si sens els meus 100.000Eur. Si passa això jo perdo tota la meva inversió que semblava tant segura.  

Per aquest motiu van sorgir els CDS, una tercera entitat que no es Telefónica et proposa que si tu li pagues un X% l’any ells t’asseguren que en cas de fallida et pagaran els 100.000Eur. Si Telefónica no fa fallida el teu rendiment anual serà el 5%, dels interessos de les obligacions de Telefónica, menys el X% que t’ha costat assegurar els 100.000Eur. Es evident que el teu rendiment anual disminueix però com a mínim pots dormir tranquil. Per altra banda, l’empresa que ven els CDS com que Telefónica no ha fet fallida ha guanyat el X% que et va vendre per assegurar els 100.000Eur. L’empresa que ven CDS no només ven CDS de Telefónica sinó de moltes empreses. Es possible que faci fallida una, dues o deu empres de les que assegura però no totes i per tant amb els ingressos de totes aquelles empreses que no han fet fallida pot pagar el deute de les empreses que han fet fallida.

El valor d’aquesta variable X%, que representa el que costa assegurar el deute, varia en funció del risc que perceben els inversors, avui tenim els següents preus:

  •  Regne d’Espanya : 131,4 punts bàsics que equival a un 1,314%
  •  Banc Santander: 102 punts bàsics que equival a un 1,02%
  •  Banc BBVA : 94,3 punts bàsics que equival a un 0,943%
  •  Telefónica: 120,3 punts bàsics que equival a un 1,203%

En el nostre exemple el rendiment anual de les nostres obligacions de Telefònica quedaria en un 3,977% (5% – 1,203%) anual i amb la seguretat que en cas de fer fallida Telefònica nosaltres no perdrem els 100.000Eur de la inversió.

Si voleu aprofundir en els CDS us recomano els següents enllaços:

http://www.gurusblog.com/archives/%C2%BFque-son-los-cds-credit-default-swaps/20/10/2008/

http://juanst.com/2008/10/16/cds-bancos-espanoles-16-octubre/

http://bolsaovejuna.com/la-sombra-del-default.html

Anuncis

Written by invercat

18 - gener - 2009 a 6:17

Arxivat a Economia, Inversió

2 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felicitats Invercat per exposar d’una forma tan clara i entenadora què és CDS.

    Borsaholic

    20 - gener - 2009 at 0:35

  2. […] a comment » L’altre dia explicàvem que eren els CDS, avui a Bespoke publiquen els països on més ha augmentat la prima de risc en l’últim any i […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: