Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Un altre gran negoci dels bancs: La refinanciació d’empreses a punt de fer fallida

with 3 comments

Fins fa poc no entenia perquè els bancs estaven refinançant el deute d’empreses que estan apunt de fer fallida. Un podia pensar que era per salvar l’economia Española de la runa total però aquest cap de setmana vaig veure que no era així i vaig entendre perquè els bancs i caixes han refinançat deutes molts grans a empreses que al poc temps han entrat en situació de suspensió de pagaments com son Fadesa, Habitat, …..

Segons vaig poder llegir els bancs al refinançar el deute, el refinançaven amb garanties d’immobles però en el moment de refinançar no tan sols incloïen els deutes que ja tenien avalats amb garanties d’immobles sinó que afegien altres deutes que no estaven avalades fins aquell moment amb immobles, de tal manera que si la empresa feia fallida els primers de cobrar seran els bancs al quedar-se amb els immobles que avalen els crèdits. Els grans beneficiats son els bancs perquè amb el seu poder absolut de refinançar el crèdit tenen collada a l’empresa i per tant negocien al seu gust, enlloc de tenir avalats amb immobles per exemple un 60% dels crèdits concedits a l’empresa, els refinançen  protegint el 90% o 100% dels crèdits de tal manera que en cas de fallida la seva pèrdua serà menor o nul·la (quan venguin els immobles un any o altre)  perquè seran els primers en cobrar. D’altra banda, com sempre, les petites o mitjanes empreses (que han fet de proveïdors i encara no han cobrat certs treballs realitzats ) i particulars (que han avançat diners per l’entrada d’un pis que finalment no es construirà) seran els grans perjudicats, ja que un cop els bancs hagin executat els avals sobre els immobles que li quedarà a la empresa per pagar els deutes amb les petites empreses i els particulars ?   

Anuncis

Written by invercat

20 - gener - 2009 a 6:53

Arxivat a Economia, Inversió

3 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jo tenia la impressió de que en un procès de renegociació del crèdit com s’ha donat en el cas de tantes immobiliaries, el poder negociador estava al costat de l’empresa endeutada, que s’ho plantejava de la següent forma: aquestes són les meves condicions. O ho acceptes i mirem de tirar-ho endavant, o tiro pel dret i et quedes amb un forat als comptes del banc. Després, també dependrà tot de com es valorin aquests immobles, ja que estem parlant d’uns actius que tothom dóna per sentat que valdran menys del que valen. Però “de perdidos al rio”.

  marcs.

  20 - gener - 2009 at 19:20

 2. Tens raó i no tens raó, m’explico: Per una banda l’empresa amenaça en que si no renegocia la banca tanca i es queda amb part d’actius i en part de perdues. Pero per altra banda si la banca renegocia i avala tots els crèdits, si l’empresa fa fallida i perd molt menys, no ?

  invercat

  20 - gener - 2009 at 22:39

 3. Merci, ja em queda més clar. Minimitzen les pèrdues en la mesura del possible. Ara falta per veure com quedara el mapa bancari dintre d’uns anys, quines entitats sobreviuran i quines seran absorvides/fusionades. S’aixeca el teló…

  marcs.

  20 - gener - 2009 at 23:04


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: