Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Salari mínim i salaris dels polítics

with 2 comments

Arrel d’un escrit en La Vanguardia on es feia esment que Artur Mas considera que el Salari del president de la Generalitat es correcte, percep 159.000Eur anuals, mentre que el president del Govern Espanyol en percep 89.000Eur anualment, he estat reflexionant sobre els salaris dels polítics.

La meva impressió sempre ha estat que quan els polítics parlen de fer contenció de despeses salarials, el primer que fan es congelar el salari mínim interprofessional (SMI) . Aquest es la base pel càlcul de beques, subvencions, pensions de viduïtat, etc… Més d’una vegada, un cop anunciat la congelació del SMI pel següent any, m’assabento que els diputats es pugen el salari un 7% o be que l’alcalde de no se quin poble es puja un 15% el salari, etc…

Mentre que el SMI afecta a moltíssim gent, incloent els nostres avis, beques, …. no afecta gens ni mica als polítics que prenen aquesta decisió. Per tant crec que la solució més justa per tothom seria que els salaris de tots els polítics: Alcaldes, diputats, ministres, presidents de les comunitats autònomes, president del govern espanyol, etc… estiguessin lligats al SMI. Amb aquesta mesura aconseguiríem que les seves decisions no tan sols afectessin als seus votants sinó també a ells i per tant es pensarien dues vegades abans de congelar el SMI. N’estic segur que d’aquesta manera buscarien formules per optimitzar les despeses estatals per tal de poder assumir el cost del increment anual que pertoques (IPC, inflació o que s’utilitzi actualment per decidir els increments) sobre el SMI.

En les següents taules exposo com ara el Salari anual del president de la Generalitat es 18,2 vegades superior al SMI, mentre que el Salari anual del president del govern espanyol es 10,19 vegades superior al SMI anual.

També proposo quins haurien de ser els salaris màxims d’alguns polítics basats en el SMI. Per exemple pels diputats el seu salari mai no podria ser superior a  8 vegades el SMI, i els dels presidents autonòmics de 9, ….. Aquests números haurien de ser inamovibles un cop determinats els més òptims i justos per tothom (polítics i ciutadans), no es podrien modificar. L’única manera que tindrien els polítics d’incrementar el seu sou a partir d’aquell moment seria pujant el SMI.

Crec que les retribucions propostes son interessants per totes aquelles persones que es vulguin dedicar a la política, ja que no son ni molt baixes ni escandalosament altes com succeirà (be, realment ja succeeix) d’aquí uns anys si no es posa fre a aquesta falta de relació entre els salaris dels polítics i els de la resta de mortals. Si creieu, per exemple que la proposta de salari dels presidents de les comunitats autònomes es baix 78.624Eur, el problema no esta amb la relació,  9 vegades el SMI, sinó que el SMI anual es irrisori 8.736Eur. No crec que cap dels nostres polítics actuals treballi amb una intensitat, eficiència i productivitat superior a 9 vegades a qualsevol treballador mig.  

 Aquesta taula s’hauria de millorar ja que tot i que proposa que un alcalde cobri 5 com a màxim vegades el salari mínim interprofessional, es evident que el alcalde d’un poble de 200 habitants no pot cobrar el mateix que l’alcalde de Barcelona.

Tingueu present que de moment no he pensat en cap mesura per regular d’una manera més justa les despeses variables que cobren els polítics en concepte de minutes: Dinars, sopars, ……  Però això ja son figues d’un altre paner.

El problema de tota aquesta teoria es que qui hauria de proposar la modificació dels salaris dels polítics son els mateixos polítics, i dubto que mai tinguin l’honradesa de fer aquesta gest tant noble.

Taula amb les relacions actuals entre salaris polítics i SMI, i la proposta de relació Salari polítics i SMI :  

Salari mínim Mensual 624 EUR  
   
  Salari Anual Número vegades sobre salari mínim
Salari mínim Anual (14 pagues) 8.736 EUR 1
Salari actual President Generalitat  159.000 EUR 18,20
Salari actual President Govern Español 89.000 EUR 10,19
   
Proposta de Salaris Salari Anual Proposta Número màxim vegades sobre salari mínim
Alcaldes 43.680 EUR 5
Diputats 69.888 EUR 8
Presidents autonòmics 78.624 EUR 9
President Govern Espanyol 87.360 EUR 10
Anuncis

Written by invercat

13 - febrer - 2009 a 17:14

Arxivat a Economia

2 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Totalment d’acord, però afegiria algunes coses: en cas d’absentisme injustificat (metge, actes institucionals, etc.) haurien de perdre una part proporcional del sou. Possiblement afegiria una altra cosa: en base a nombroses variables econòmiques (atur, inflació, dèficit públic, etc.) o d’una altra naturalesa (relacionades en l’educació, la criminalitat, el benestar, etc.), establint llindars amb criteris internacionals (europeus, per exemple), si no s’arriben a aquests llindars, descomptar una part del sou (un x%)… no sé quins resultats hi hauria, però no és mala idea

  Manresà

  15 - Octubre - 2009 at 18:20

 2. Hola Manresà,
  Més que reduir el seu sou si no s’arriba a la mitjana europea de increment PIB, atur,… considero que seria més apropiat que tinguessin una part variable del seu sou (mai superior al 10% del seu salari anual brut) i fos aquesta part variables la que es veies afectada. Si tots els paràmetres estan a la mitjana europea o per sobra, aleshores obtindrien el 100% del seu sou variable, en cas contrari n’obtindrien menys.

  Invercat(Diredin)

  Diredin

  16 - Octubre - 2009 at 8:54


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: