Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

EEUU no ha creat riquesa des del canvi de mil•lenni

with one comment

Paul Krugman exposa que des del canvi del nou mil·lenni EEUU no ha creat riquesa. Segons un estudi de la reserva feral americana el valor net dels propietaris de cases americanes, ajustats per inflació, es menor que l’any 2001. Per una banda, aquesta dada no ha de sorprendre a ningú després de l’explosió de la bombolla immobiliària i perquè EEUU ha estat un país on els seus ciutadans s’endeutaven molt i estalviaven poc, van passar d’un d’estalvi del 9% el 1980, al 5% al 19990 i finalment var arribar a un % d’estalvi de només el 0,6% entre el 2005 i el 2007.

Fins fa poc temps els americans creien que s’estaven enriquint, perquè rebien informes informant que el valor de les seves cases i accions s’estaven apreciant més ràpidament que els seus deutes. Inclús prestigiosos mitjans de comunicació com The Wall Street Journal, Frobes i National Review promocionaven aquesta sensació de riquesa i ridicularitzaven a aquells que estaven preocupats pels pocs estalvis i l’alt endeutament dels americans.

Ara els pitjors auguris s’han fet realitat, la valoració dels actius no era més que una il·lusió però el deute contret es molt real !!!

Paul Krugman només parla de EEUU però crec que tots en sentim molt identificats amb els mateixos problemes que tenen els americans i aquella sensació de riquesa també s’ha esvaït a Catalunya en un obrir i tancar d’ulls.

Font: Article Paul Krugman.   

Anuncis

Written by invercat

19 - febrer - 2009 a 21:24

Arxivat a Economia

Una resposta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Un tema força recurrent a la blogosfera americana, quan s’analitza la situació actual en la que tots hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, és la de comparar el nivell de vida actual i el dels avis o pares, comentant que estalviaven i fins que no tenien els diners per a comprar un bé, no l’adquirien. I que haurem de tornar a aquest estil de vida. Fins i tot he llegit propostes radicals com ara doblar els interessos de les targetes de credit i aquest que aquest increment siguin impostos que recaudi l’estat.

    Molt bona l’analogia dels clients d’en Madoff amb la sensació de riquesa del ciutadà mitjà que fa en Krugman. La cara d’en Madoff quedarà en la iconografia de la nostra generació -almenys en la dels qui estem enganxats en aquest món-.

    marcs.

    20 - febrer - 2009 at 0:21


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: