Invercat: Borsa, inversió i economia

Bloc de borsa, economía, inversió i finances en català

Vendes a Crèdit: Mites i Realitats

leave a comment »

Durant l’últim any hem assistit a una crítica constant contra els inversors/especuladors que realitzen vendes a crèdit, esperant que la cotització caigui i d’aquesta manera aconseguir un benefici de la caiguda del mercat. Inclús el govern Espanyol a exigit als inversors que han venut a crèdit accions, a partir de cert percentatge, han de fer-ho públic informant a la CNMV.

Fins aquí no he dit res de nou. El que ahir em va sorprendre llegint el diari Expansión es que el percentatge de diners (aquí parlo de diners, Euros) de vendes a crèdit d’accions respecte a les compres a crèdit es del 10%.

El percentatge de número d’accions (parlo de número d’accions aquí) de vendes a crèdit si ha estat molt superior al de les compres a crèdit. Però, per exemple les vendes a crèdit de les accions de Jazztel poden significar moltes accions però a nivell de diners es un percentatge ínfim respecte al total dels diners que es mouen en el mercat i per tant no enfonsen el mercat.

Últimament les vendes a crèdit d’accions de bancs han estat en el punt de mira, insinuant que eren els culpables de les fortes caigudes de les borses mundials. Doncs analitzant les vendes a crèdit del banc BBVA que s’han realitzat entre gener i novembre del 2008 son de 9,7Milions EUR, mentre que les compres a crèdit que s’han realitzat en el mateix període del banc BBVA son de 88,4Milions EUR, com podem veure les vendes a crèdit representen només un 9,89% del total d’operacions a crèdit. 

Les vendes a crèdit d’alguna empresa amb poca liquiditat han pogut enfonsar més de lo normal la seva cotització però estic convençut que les vendes a crèdit no han enfonsat al mercat. La mala gestió del risc ha enfonsat les borses i ha estat la desencadenant de la crisis econòmica.

Crec que les crítiques sobre els inversors/especuladors que venen a crèdit son només un cap de turc dels incompetents governs al no saber predir, ni valorar ni resoldre una de les majors crisis que s’han viscut en la historia.

Taula amb més operacions a crèdit entre gener i novembre del 2008:

Dades en Milions d’Euro

Empresa Vendes a crèdit Compres a Crèdit Total operacions crèdit % vendes a crèdit sobre el total d’operacions crèdit
Santander 7,8 118,1 125,9 6,20%
BBVA 9,7 88,4 98,1 9,89%
Telefónica 9 64,8 73,8 12,20%
Iberdrola 8,2 30,9 39,1 20,97%
Repsol YPF 4 27,9 31,9 12,54%
Totals 38,7 330,1 368,8 10,49%
Anuncis

Written by invercat

26 - febrer - 2009 a 19:23

Arxivat a Economia, Inversió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: